iHELP nudi hitrejšo pomoč in s tem večjo verjetnost preživetja
Srcu prijazno: Podjetje  |  Občina English page: www.ihelp-world.com Prijava ali registracija novega uporabnika
iHELP varnostna mrežak
ProduktiSOS iHELP zapestnica, mobilna aplikacija, seminar oživljanja, karticaPremiumPremium paketi iHELP mobilne aplikacijeDefibrilatoriHELP_networkVarnostna mrežaSeminarji oživljanja, dogodki, noviceNoviceGalerija, občine, podjetja, srcu prijaznaGalerijaKONTAKTKontakti 
Zdravstvena kartoteka: vpišite iHELP SOS ID kodo od ponesrečencaIšči SOS ID kodo ponesrečenca
VPRAŠANJA in PODPORA (FAQ)
V kolikor niste dobili želenega odgovora prosimo pošljite vprašanje na info@ihelp.si

Kaj je iHELP?
iHELP je mobilna aplikacija za pametne telefone, namenjena takojšnjemu SOS-alarmiranju v primeru zdravstvenega stanja, ki zahteva takojšnjo pomoč. Z aplikacijo lahko pomagamo ne le sami sebi temveč tudi drugim osebam v primeru nenadnega srčnega zastoja ali drugih kritičnih zdravstvenih stanj. Aplikacija ponuja varnost doma, na poti in v tujini.

iHELP je veliko več kot le aplikacija, je družbeno odgovorno gibanje, ki si prizadeva za večjo varnost vseh prebivalcev Slovenije. Tako imenovano srčno poslanstvo uresničuje preko svojih dodatnih aktivnostih kot so: popis defibrilatorjev, graditev varnostne mreže, izobraževanja o TPO in uporabi defibrilatorja, širjenje srčne ideje med podjetji, lokalnimi skupnostmi itd.

Kaj je iHELP varnostna mreža?
Varnostna mreža je geografska mreža, na kateri je prikazana oddaljenost med stojno točko uporabnika in službami za pomoč v primeru nesreče ter iHELP uporabniki, prvi posredovalci in reševalci.

Komu je namenjena iHELP aplikacija?
 • Reševalcem in prvim posredovalcem, ki imajo že izkušnje na področju reševanja in ki bodo skrbeli za dežurstvo na območju, kjer so prisotni.
 • Starejšim, ki imajo probleme z zdravjem, so sami doma, želijo večjo varnost in ljudje, ki so preživeli srčni zastoj.
 • Družinam in mladim mamicam, ki želijo imeti večjo varnost doma, na poti in v tujini.
Kaj je s tistimi, ki nimajo pametnih telefonov?
Danes vsak telefon sprejema in pošilja SMS sporočila. V primeru, da iHELP uporabnik rabi nujno medicinsko pomoč in aktivira SOS alarm, njegovi nujni kontakt prejme ALARM v obliki SMS sporočila.

Vsak državljan Slovenije si lahko kreira iHELP profil preko aplikacije ali spletne strani. Vsak uporabnik izpolni svoje osebne in zdravstvene podatke (ustvari zdravstveno kartoteko), doda svoje nujne kontakte (prijatelje in družinske člane) in doda svoje najbolj obiskane lokacije kot so: doma, služba, starši...

Zakaj je PAMETNO imeti iHELP uporabniški profil "račun"?

iHELP si je zastavil cilj, da poveže vse postaje Nujne Medicinske Pomoči. Dodana vrednost patentiranega iHELP alarmnega sistema je, da uporabnik, ki nima pametnega telefona oz. naložene iHELP aplikacije in rabi nujno medicinko pomoč pokliče na številko 112:
 • operater na številki 112 sprejme klic in pridobi vse potrebne podatke od klicatelja: Kdo kliče, kakšen je problem, kje se nahaja, telefonsko številko, ...
 • operater vnese v iHELP sistem vse potrebne podatke, nato iHELP sistem avtomatsko preveri telefonsko številko klicatelja (če je registriran iHELP uporabnik),
 • v primeru, da iHELP sistem zazna telefonsko številko (iHELP uporabnika), lahko operater v imenu ponesrečenca alarmira njegove prijatelje, družinske člane, iHELP uporabnike, ki so v neposredni bližini in reševalce,
 • zaradi tega se skrajša čas reševanja tudi do 10x ali več!
 • prav tako Nujne Medicinske Pomoč lahko pridobi od iHELP sistema vse potrebne podatke od ponesrečenca: zdravstveno kartoteko in ostale osebne podatke (pod pogojem, da se uporabnik strinja)
Na katere mobilne telefone lahko namestite mobilno aplikacijo?
Trenutno se mobilna aplikacija lahko naloži na pametne telefone, ki uporabljajo operacijski sistem Android. V tem letu bo aplikacija delovala tudi na iPhone (iOS) telefonih.

Kako si naložiti iHELP aplikacijo na pametni telefon, ki podpira ANDROID?
Če imate pametni telefon, ki podpira operacijski sistem Android imate postopek kako naložiti aplikacijo preko Google Play Trgovine.

1. Zaženi aplikacijo na telefonu
ikona: Trgovina Play
2. Najdi aplikacijo
pritisni na ikono: Lupa
3. Vnesi iskalni niz
vtipkaj ihelp
4. Najdena aplikacija
pritisni na ikono iHELP
Zaženi aplikacijo: Trgovina Play ali Google Trgovina ali Play.google Pritisni na ikono: Lupa Vnesi iskalni niz: iHELP Najdena aplikacija iHELP
       
       
5. Naloži aplikacijo na telefon
pritisni na ikono NALOŽI
6. Odpri iHELP aplikacijo
ODPRI: zaženi aplikacijo
7. Preberi pogoje uporabe
Pritini na gumb: Se strinjam
8. Registracija novega uporabnika
Izpolni podatke in pazi na TEL. ŠT!
Naloži aplikacijo na telefon Zaženi aplikacijo: Trgovina Play ali Google Trgovina ali Play.google Pogoji uporabe aplikacije Pogoji uporabe aplikacije

OPOZORILO: za normalno delovanje iHELP aplikacije in pošiljanja SOS alarma morate imeti aktiviran iHELP račun:
 1. Odprite iHELP aplikacijo
 2. Zgoraj desno imate ikono za NASTAVITVE
 3. Pod nastavitvami imate gumb Aktiviraj račun
 4. Pritisnite PRIDOBI KODO
 5. iHELP vam bo poslal KODO na Vašo telefonsko številko (SMS)
 6. Vnesite kodo - Aktiviraj račun
Zakaj bi morala vsaka občina stopiti na projekt: Srcu Prijazna Občina?
Občine, ki jih vodijo župani, katerih poglavitna skrb je dobrobit in varnost njihovih občanov, lahko omogočijo brezplačni iHELP paket VARNOST 300 občanom. Občani pridobijo +500 % večjo varnost, saj nadgradnja aplikacije omogoča:
 • Dodajanje 5 nujnih kontaktov.
 • SMS alarmiranje nujnih kontaktov (nujni kontakti nimajo iHELP aplikacije).
 • Alarmiranje v obliki iHELP notifikacije (če nujni kontakti imajo iHELP aplikacijo).
 • Radij alarmiranje iHELP uporabnikov: 500 metrov (poveča se za 200 % večja varnost).
Občani pridobijo večjo varnost, hitrejšo pomoč, lokalno povezovanje v nujnih primerih, znanje, informacije koliko uporabnikov jim lahko pride pomagat, izobraževalno vsebino prve pomoči, kje so najbližji defibrilatorji in kje se nahaja bolnišnica, zdravstveni dom ali lekarna.
OPOMBA: vsi reševalci v OBČINI pridobijo brezplačni iHELP paket: VARNOST 300 in njihovi člani družine!

Rad bi postal iHELP reševalec
Vsak, ki imajo opravljen tečaj za bolničarja Rdeči križ, tečaj ITLS BASIS ali druge primerljive tečaje oziroma ima zdravstveno izobrazbo, lahko postane iHELP reševalec. Izpolniti je potrebno obrazec, ki ga najdete na spletni strani. IHELP reševalec se lahko prijavi tudi preko mobilne aplikacije.

Kdo so lokalni koordinatorji?
Lokalni koordinatorji so posamezniki, ki se zavedajo problema nenadnega srčnega zastoja in so v svojem lokalnem okolju pripravljeni krepiti iHELP mrežo. Lokalni koordinatorji sodelujejo z iHELP-om in predstavljajo vez z ljudmi v lokalni skupnosti.

Rad bi uporabljal iHELP in nimam pametnega telefona?
Za uporabnike, ki nimajo pametnega telefona bomo pripravili spletno iHELP aplikacijo, preko katere bo uporabnik lahko poslal SOS klic ali pogledal druge vsebine.

V katerih primerih lahko uporabim aplikacijo iHELP za SOS klic?
Aplikacija je v prvi vrsti namenjena hitremu obveščanju v primeru nenadnega srčnega zastoja. SOS klic pa lahko uporabnik aktivira tudi v drugih nujnih bolezenskih stanjih ali nesrečah.

Ali moram ob aktivaciji SOS klica v iHELP aplikaciji poklicati tudi številko 112?
Da. Aplikacija je zasnovana tako, da vas po zaključku SOS postopka samodejno usmeri na klic 112.

Kaj je to avtomatski eksterni defibrilator (AED)?
AED je aparat, ki z električnim sunkom požene srce v normalen (reden) srčni ritem. Uporaba AED je preprosta in avtomatična (A v AED), namenjeni pa so uporabi tako laikov kot zdravstvenega osebja. V primeru, če naprava ne zazna nerednega srčnega utripa ali zastoja, se ne bo sprožila. Zato je vsakršna skrb, da bomo nekomu škodovali, ker nimamo izkušenj z uporabo AED-ja odveč.

V naši skupnosti želimo postaviti defibrilator. Kaj moramo narediti?
iHELP podpira družbeno odgovorne skupnosti, katerih želja je postavitev defibrilatorja. Sredstva zbrana od iHELP produktov se namenjajo za postavljanje defibrilatorjev v kraj nakupa. Pomeni, da bo iHELP namenil sredstva od prodaje aplikacije, zapestnice in kartice za nakup defibrilatorja v vašem kraju.

Kako bom vedel, da bodo sredstva šla za nakup defibrilatorjev?
Na spletni strani bomo aktivirali zemljevid, na katerem se bodo beležili nakupi in lokacije. Tako bo lahko vsak uporabnik preveril ali so bila sredstva dodana v kraj iz katerega prihaja.

Kako aplikacija najde, kje se nahajam?
Pametni telefoni imajo vgrajeno GPS napravo, ki locira uporabnika. V kolikor GPS naprava ni vključena ali ni povezave pa lahko uporabnik sam določi lokacijo. Aplikacija omogoča tudi hitre prednastavljene lokacije.

Ali lahko pošiljam SOS alama brez internetne povezave?
V kolikor aplikacija ni povezana z internetom, ne morete poslati SOS alarma. Aplikacija avtomatsko pokliče na številko 112.

Kaj je pametni telefon?
Pametni telefon je mobilni telefon, ki ponuja naprednejše računalniške sposobnosti in povezljivost kot sodobni osnovno-funkcijski telefoni. Pametni telefoni so znani tudi kot dlančniki, ki imajo vgrajen mobilni telefon. Za osnovno-funkcijske telefone je znano, da so zmožni poganjati aplikacije, ki so razvite na Java ME platformah. Pametni telefoni dopuščajo uporabniku, da sam naloži in zaganja zahtevnejše aplikacije. Pametni telefoni poganjajo platforme, ki so narejene v prid aplikacijskim razvijalcem. Pametne telefone lahko smatramo kot osebne žepne računalnike z dodanimi funkcijami mobilnega telefona, saj so ti telefoni navadni računalniki, le veliko manjši. Vir: http://sl.wikipedia.org/wiki/Pametni_telefon

Prejel sem informativni SMS iz iHELP-a.
Na mobilni telefon sem prejel SMS: "Janez Novak te je izbral-a kot svoj nujni kontakt. iHELP ob nesreči aktivira bližnje in reševalce ter sproži klic na 112. Brezplačno na www.ihelp.si". To pomeni, da me je sistem iHELP obvestil, da bom v primeru klica na pomoč v sistemu iHELP prejel nujno obvestilo od Janeza Novaka. Ter hkrati pove tudi to, da nam Janez rez zaupa in računa na našo pomoč, ko jo bo potreboval.

Prejel sem TEST SOS iHELP klic na pomoč
Trenutno je sistem še v testni fazi in uporabniki lahko poizkusno testirajo aplikacijo. To je razvidno tudi iz besedila TESTNO SPOROČILO. Ko bo sistem vzpostavljen bodo obveščeni tudi vsi uporabniki. Vse uporabnike pa prosimo da nam svojo izkušnjo, predloge in pripombe pošljejo na info@ihelp.si. Z vašo pomočjo bo sistem še boljši.

Kaj naredim v primeru, ko oživljam ponesrečenca, ki je imel srčni zastoj, če vem, da je v bližini AED, ki pa je trenutno zaklenjen v določenem objektu? Ali vlomim v objekt, vzamem AED in z njim pomagam ponesrečencu ali še naprej izvajam oživljanje z rokami?
Obe možnosti sta lahko pravilni. Opustitev pomoči in iskanje AED-a v primeru, da sami oživljamo ponesrečenca, ni primerna, saj lahko takšno dejanje slednjega stane življenja, zato je bolje, da nadaljujemo s temeljnimi postopki oživljanja. Če na kraju nesreče nismo sami, lahko eden izmed prostovoljcev nadaljuje s temeljnimi postopki oživljanja, drugi pa odhiti po AED. Če se zgodi, da AED ni na odprtem, temveč se ta nahaja v zaprtem objektu, lahko načeloma v objekt tudi vlomimo. Kakšne so lahko pravne posledice za takšno dejanje, si preberite v naslednjem vprašanju.

Kakšne so pravne posledice v primeru, da vlomim v objekt, v katerem je shranjen AED, ki ga potrebujem za oživljanje ponesrečenca s srčnim zastojem?
Dejanje vloma v objekt, kjer je zaklenjen (shranjen) AED, se obravnava oziroma naj bi se obravnavalo, kot dejanje, ki je bilo storjeno v skrajni sili, saj je šlo za varovanje življenja, ki je na lestvici vrednot nad lastninsko pravico - kot vrednoto. To pomeni, da je protipravnost v kazensko pravnem smislu izključena oziroma je ni. Oškodovanec teoretično lahko vloži zahtevek za odškodnino, vendar le proti posamezniku, ki se ga je reševalo. Toda kot je razvidno iz drugega odstavka 138. člena Obligacijskega zakonika RS:
(2) Če nekdo povzroči škodo v stiski, lahko oškodovanec zahteva odškodnino od tistega, ki je odgovoren za nastanek škodne nevarnosti, ali od tistih, od katerih je bila škoda odvrnjena, vendar od slednjih ne več, kot znaša korist, ki so jo imeli od tega.;
Zahtevek oškodovanca do reševanega posameznika torej ne bi bil utemeljen oziroma skladno s pravno teorijo zahtevek oškodovanca do reševanega posameznika ni utemeljen. Pravica do življenja prevlada nad lastninsko pravico.

Pravno opozorilo:
Predmetna pravna ocena je informativne narave. Mnenje regulatornih organov ali sodišč v zvezi s predmetnim pravnim vprašanjem je lahko drugačno kot je stališče izraženo v zgoraj navedeni pravni oceni.
Predmetno pravno mnenje v primeru spremembe zakonodaje in/ali sodne prakse ni uporabljivo.
Predmetno pravno mnenje ni neposredno uporabljivo v sodnem postopku.
Za vsak primer posebej je pristojno sodišče, ki obravnava primer.

 
Facts & Figures: Ali ste vedeli, da ...
 • je večja verjetnost preživetja letalske nesreče kot srčnega zastoja?
 • ob srčnem zastoju po štirih minutah pričnejo odmirati možganske celice? Vsaka minuta zmanjšuje preživetje za 10 odstotkov.
 • do prihoda reševalnega vozila traja v povprečju od 8-15 minut?
Samo 40,2% Slovencev je pripravljeno pomagati pri nudenju prve pomoči

         
  Kontakti
Partnerji
Novice
Nagradne igre
Vprašanja (FAQ)
Splošni pogoji uporabe


Copyright © 2017 MiDS d.o.o.
Projekt je omogočil:

Telekom Slovenije
Klic v sili:

Klic v sili: 112